Schimbarea puterii s-a decis in consensul dintre SUA, Germania si Rusia

0
356

Exista inca multe semne de întrebare despre evenimentele recente, care au dus la eliminarea PDM de la guvernare.
Dupa ce am citit mai multe analize, dar si dupa discutii cu mai mulți experti in politica interna si externa, am ajuns la urmatoarele concluzii.

1. Schimbarea puterii s-a decis in consensul dintre SUA, Germania(nu UE) si Rusia. Reprezentantii Romaniei, care detinea Presedintia CE, confirma ca UE nu a fost implicata in reformatarea puterii de la Chisinau.
Acestia au decis excluderea lui Vlad Plahotniuc si a principalilor sai colaboratori din politica moldoveneasca. 
Formarea alianței hibride intre Blocul Acum si PSRM a fost coordonata imediat dupa alegeri, pe axa Berlin-Moscova, iar SUA au fost nevoiți sa o accepte cu multe condiții .
Nasii Aliantei dintre PSRM si Blocul Acum sunt Hann si Kozak.

2. Unde a gresit Vlad Plahotniuc si echipa sa?
– Cea mai mare greseala, este ca au admis monopolul PSRM pe stinga, crezind ca Dodon si Greceanii nu vor face niciodata alianța cu Blocul Acum.
Dacă treceau in Parlament, PCRM si Voronin cu circa 5 mandate si PN si Usatii cu circa 5 mandate, PDM raminea la guvernare.
Strategia ca PDM va fi baiatul civilizat, care va linisti Occidentul, in alianța cu baiatul rau si necivilizat , care trebuia sa fie psrm, nu avea sanse sa fie implementata.
Dupa razboiul declarat de catre Plahotniuc , Kremlinului, sansele ca Putin si Kozak sa permită o alianța dintre psrm si pd erau egale cu zero.

– Dupa publicarea Rezolutiei critice a UE,http://www.europarl.europa.eu/…/docu…/TA-8-2018-0303_RO.html
PDM a abandonat cursul de integrare europeana si a adoptat lozinca Pro Moldova si calea a patra, ceea ce a dus la pierderea unui segment important electoral si a lipsit partidul de sprijinul UE si a principalelor sale institutii si suspendarea finanțării RM.
Proclamarea caii a patra a fost un esec si o grava greseala politica.
– Alt element important al esecului PDM, l-a constituit permisiunea aparitiei lui Sor asociat cu furtul miliardului si care deja avea sentinta in prima instanta, in Parlament.
E adevarat ca Sor s-a lansat in politica si a cistigat mandatul de Primar de Orhei fiind susținut de Vladimir Filat.
Dar in Parlament acest partid a ajuns folosind magazinele sociale, deja in guvernarea PDM.

Astazi, PDM se afla in fata unui Congres, vom vedea deciziile care se vor lua.
R. Moldova, are nevoie de un partid puternic de opozitie proeuropean in Parlament .

Guvernarea hibrida dintre PSRM si Blocul Acum, nu are cum sa fie una de succes, este o constructie temporara si poate cadea oricind, incepind cu luna septembrie.

Un PDM reformat, are sansa de a ramine un politica mare si de a reveni la guvernare, poate chiar dupa alegerile locale.
Roman Mihaes