Șeful NATO dă replică dură lui Macron, care a declarat că Rusia nu este o amenințare

0
123

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este greșită poziția președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia nu Rusia este principala amenințare la adresa NATO, ci terorismul internațional.

Aflat la o conferință de presă la Bruxelles, Stoltenberg a comentat la cererea jurnaliștilor declarațiile de ieri ale lui Macron, scrie paginaderusia.ro

Amintim, in timpul unei conferinte de presa sustinute ieri, Macron a declarat ca „NATO este o organizație de apărare colectivă, dar împotriva cui? Cine este dușmanul nostru comun? Trebuie să clarificăm acest lucru. Și aceasta este o problemă foarte strategică. Uneori aud că unii spun despre Rusia sau China că e inamicul nostru. Este scopul Alianței Nord-Atlantice de a identifica pe unul sau altul ca dușmani ai noștri? Nu cred asta. Inamicul nostru comun al NATO este terorismul care a lovit țările noastre, iar împotriva grupărilor teroriste militarii francezi luptă în Sahel și în Sahel am pierdut 13 dintre soladatii nostri”.

Macron a afirmat că este pregătit să inițieze un nou dialog cu Rusia.

”Aș dori să dau un nou impuls acestui dialog. Dar vreau să subliniez faptul că în acest dialog nu vor exista semne de slăbiciune sau naivitate”, a spus Macron.

Totodata, președintele francez a subliniat angajamentul său pentru poziția NATO privind descurajarea și apărarea în țările baltice și în Marea Neagră și a promis că va susține interesele de securitate ale tuturor partenerilor europeni.

„Vom fi întotdeauna foarte stricți când vine vorba de suveranitatea noastră și de suveranitatea partenerilor noștri. Dar lipsa de dialog cu Rusia a făcut mai sigur continentul nostru european? Este în interesul nostru și în interesul stabilității noastre să nu ne ocupam de conflictele înghețate și să prevenim deteriorarea situația din Ucraina? Nu cred”, a spus Macron.

.

Stoltenberg a subliniat că NATO nu ar trebui să-și limiteze atenția doar la o amenințare. „Trebuie să fim pregătiți să răspundem oricărei amenințări potențiale din orice direcție. Putem acționa în ambele direcții (combaterea terorismului și descurajarea agresiunii Rusiei – n.r.)”.

Secretarul general a amintit, de asemenea, că politica coordonată a Alianței prevede nu numai descurajarea Rusiei, ci și un dialog cu aceasta și că, tocmai de aceea, în urma cu câțiva ani Alianța a reluat activitatea Consiliului de dialog Rusia-NATO.

„Rusia este vecina noastră și acest lucru nu poate fi schimbat. Avem nevoie de un dialog cu Rusia pentru a preveni situațiile de conflict și alte incidente. Iar dialogul nu este un semn de slăbiciune”, a subliniat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a mai dat asigurări că politica NATO în ceea ce privește Rusia rămâne neschimbată.

„NATO a hotărât în ​​comun o politică față de Rusia … Vom menține poziția comună cu privire la modul de contracare a Rusiei”, a spus el.