SUA au trimis al doilea portavion spre Peninsula Coreea

0
145

Marina americană a confirmat informatiile potrivit carora două dintre portavioanele sale operează în partea de vest a Pacificului, pe fondul escaladării tensiunilor din Peninsula Coreea în urma provocărilor Phenianului. Nava USS Ronald Reagan (CVN 76) şi escadrila Carrier Air Wing Five, formată din avioane de luptă şi avioane de alertă timpurie, a ajuns in zona la începutul acestei săptămâni, potrivit Flotei Pacificului, scrie incomemagazine.ro.

Alt grup naval al SUA, condus de USS Carl Vinson (CVN-70), operează în apele de lângă Peninsula Coreea de la sfârşitul lunii trecute, misiunea lui regională fiind prelungita până la sfârşitul lunii iunie, în urma testului balistic al Coreii de Nord din weekendul trecut.

Potrivit presei sud-coreene, nu este ceva obişnuit ca SUA să desfăşoare două portavioane simultan într-un singur teatru din străinătate. „USS Carl Vinson şi USS Ronald Reagan se află în vestul Pacificului, dar nu foarte aproape unul de altul”, a precizat Flota americană din Pacific.

Citand oficiali din domeniul apararii, CNN a anuntat ca US Navy a trimis al doilea portavion – USS Ronald Reagan – spre coastele Peninsulei Coreea, unde va desfăşura manevre comune cu USS Carl Vinson pe fondul escaladării tensiunilor în regiune.

Phenianul a anunţat duminică un test cu rachetă reuşit, la două săptămâni după ce a testat o rachetă ce s-a dezintegrat la câteva minute după lansare. Unii experţi presupun că ar fi vorba de o rachetă cu rază lungă de acţiune, în contextul în care regimul nord-coreean face eforturi de a dezvolta o rachetă intercontinentală nucleară capabilă să atingă teritoriul SUA.

Potrivit Tokyo, racheta nord-coreeană a zburat o jumătate de oră înainte să cadă în mare între coasta nord-coreeană de est şi Japonia şi a atins o altitudine de peste 2.000 km, noteaza agerpres.