Summitul NATO începe cu un atac violent al lui Trump la adresa Germaniei: E ”prizoniera” Rusiei

0
162

Summitul NATO de la Bruxelles a început, așa cum era de așteptat, cu criticile dure ale lui Donald Trump pentru Germania, scrie realitatea.net.

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Potrivit lui Trump, Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „ţară bogată”.

Summit-ul NATO din aceste zile de la Bruxelles pune sub semnul întrebării unitatea transatlantică – președintele american Donald Trump e din ce în ce mai critic față de aliații europeni, cu un accent pe Germania, pe tema nealocării a 2% din PIB pentru apărare, cu doar câteva zile înaintea unei întălniri cu președintele rus Vladimir Putin.

România va fi reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului român va participa la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, precum şi la o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan.

Întărirea securiţăţii flancului estic al NATO şi chiar găzduirea unui din noile comandamente aliate sunt teme de interes de la summit-ul Alianţei Nord-Atlantice ce începe miercuri la Bruxelles.

De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei României.

Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securităţii la Marea Neagră, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuţii aplicate privind evoluţiile situaţiei de securitate din regiune, precum şi de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri.

De asemenea, vor fi supuse atenţiei şefilor de stat şi de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacităţii de reacţie a forţelor aliate şi facilitarea mobilităţii acestora în Europa, se mai arată în comunicatul Cotroceniului. România îşi doreşte să găzduiască unul din noile comandamente NATO.