Tiraspolul ÎŞI UMFLĂ MUŞCHII: Paradă militară GRANDIOASĂ, sub ochii administraţiei de la Chişinău

0
444

În plină criză bugetară, administrația separatistă de la Tiraspol se pregătește să marcheze cu fast 25 de ani de la separarea regiunii de Republica Moldova. În mai multe orașe din stânga Nistrului sunt reparate clădiri și sunt refăcute trotuare, în special pe traseul unde vor avea loc manifestările dedicate independenței autoproclamate la 2 septembrie 1990, relatează postul public de televiziune de la Chișinău.

2222

Potrivit sursei citate de Agerpres, regimul de la Tiraspol a stabilit un program-maraton de manifestări. Acestea vor începe la 27 august și vor dura două săptămâni. Este preconizată și o paradă militară, cu participarea a 2.000 de soldați și reprezentanți ai structurilor de forță.

În cadrul acelorași pregătiri, un reprezentant de la căile ferate din stânga Nistrului anunța săptămâna trecută că podul feroviar de pe Nistru dintre Tiraspol și Bender (Tighina) va fi vopsit în culorile drapelului Rusiei și ale ‘steagului Republicii Moldovenești Nistrene’ pentru ”a simboliza relațiile prietenești dintre cele două state”.

Toate aceste pregătiri au loc în timp ce datoriile administrației de la Tiraspol față de pensionari și angajații bugetari au depășit 43 de milioane de dolari. Cifra a fost anunțată de șefa ”executivului” regiunii, Tatiana Turanskaia, la o ședință convocată de ”președintele” Evgheni Șevciuk. Potrivit acesteia, în cele șapte luni ale acestui an, în bugetul regiunii au intrat cu 17% mai puțini bani, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Încasările din impozite au scăzut cu 19%, iar cele din taxele vamale s-au redus de două ori.

Transnistria și-a autoproclamat independența la 2 septembrie 1990, independență ce nu a fost însă recunoscută pe plan internațional. Chiar dacă Rusia declară că susține integritatea teritorială a Republicii Moldova, unii oficiali de la Moscova recunosc practic existența Transnistriei ca stat.