TRANŞANT! Georgia cere Rusiei să-și retragă trupele din teritoriile ocupate

0
127

Georgia cere Rusiei să își îndeplinească obligațiile internaționale și să retragă trupele sale din teritoriile ocupate din Abhazia și Osetia de Sud, a declarat premierul Georgiei, Mamuka Bahtadze la dezbaterea generală de nivel înalt a sesiunii a 73-a a Adunării Generale a ONU de la New York, transmite „Ukrinform“, citat de paginaderusia.ro.

„Îndemnăm Federația Rusă: îndepliniți-vă angajamentele internaționale asumate și semnate, retrageți forțele de ocupație de pe teritoriul Georgiei”, a spus Bahtadze.

El a subliniat că Tbilisi încearcă să folosească formatul negocierilor internaționale de la Geneva pentru a normaliza situația din jurul conflictului ruso-georgian.

„Cu toate acestea, încercările noastre la masa de negocieri se împiedică de o rezistență de netrecut din partea Rusiei”, a declarat premierul georgian.

El a cerut Moscovei „să nu submineze inițiativele de pace ale Georgiei și să permită locuitorilor din teritoriile ocupate să trăiască o viață normală”.

Bahtadze a remarcat faptul că în urmă cu 25 de ani – 27 septembrie 1993 – Rusia a început ocupația Abhaziei, iar în urma cu 10 ani – o alta agresiune la scară largă împotriva Georgiei, care a condus la ocuparea deplină a celor două regiuni istorice ale Georgiei – Abhazia și Osetia de Sud.

Potrivit premierului, situația din teritoriile georgiene ocupate de Rusia a ajuns la o catastrofă umanitară în cea mai gravă formă.

„Are lor o militarizare intensă a regiunii și depopularea teritoriilor ocupate. Din cauza deteriorarii grave a situatiei drepturilor umanitare, socio-economice și umane, populația din teritoriile ocupate a scăzut de cinci ori“, – a declarat șeful guvernului georgian.