TREND OPTIMIST: Migranții preferă să se întoarcă în Republica Moldova!

0
165

Cu toate realitățile și problemele legate de migrație și în ciuda previziunilor pesimiste pentru Moldova și a ireversibilității aparente a acestor procese, în paralel se produce și o tendință inversă, scrie noi.md.

Astfel, mulți migranți moldoveni nu numai că doresc să se întoarcă, ci și găsesc suficientă voință și energie pentru a face acest lucru. Mai mult, revin cei mai avansați, capabili să dea multe țării, oameni care au cîștigat deja bani în străinătate și îi pot cîștiga și în patria lor, notează Noi.md.

Astăzi cei reveniți pot fi divizați în trei categorii de cetățeni care s-au întors și nu vor să mai plece nicăieri. Prima categorie – familiile moldovenești, inclusiv mixte (căsătorie cu un cetățean străin). Majoritatea au revenit în țară și au pornit aici afaceri proprii. Noi.md a reflectat de multe ori exemple de afaceri reușite dezvoltate în Moldova de emigranții de muncă.

Printre aceștia se numără și familia lui Serghei și Maria Chirinciuc din s. Cărpineni, care au revenit în Moldova după 17 ani de muncă în Italia și au deschis o afacere. A doua categorie – foștii studenți ai instituțiilor de peste hotare. În cadrul proiectului Noi.md „Nicăieri nu-i ca acasă!” am relatat despre cazuri unice în care tinerii, după mulți ani de studii peste hotare, revin în țară pentru a participa la dezvoltarea ei. Unul dintre aceștia este antreprenorul de succes Maxim Nicula, care ne-a povestit cum a revenit acasă după mulți ani petrecuți peste hotare. A treia categorie – emigranții care s-au orientat rapid, au comparat realitățile sociale ale vieții în străinătate cu ceea ce au lăsat acasă.

Continuare pe noi.md