TREND POZITIV: 70% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că relațiile cu România sunt foarte bune

0
77

Un sondaj de opinie dat publicității de International Republican Institute (IRI), efectuat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie pe un eșantion de 1.514 persoane, poziționează România mai sus ca Rusia în preferințele geopolitice ale cetățenilor din Republica Moldova, relatează infoprut.ro.

Astfel, aproape 70% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că relațiile cu patria mamă sunt foarte bune, și doar 57% au răspuns că văd bune relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Marja de eroare a sondajului este de 2,5%.

Experții observă o creștere masivă a încrederii cetățenilor Republicii Moldova în statul român, iar motivele sunt lesne de înțeles. Numărul tot mai mare al cetățenilor din Republica Moldova care dețin dubla cetățenie, construcția gazoductului de la Iași-Ungheni spre Chișinău sau investițiile sociale covârșitoare pe care le face Guvernul de la București în Republica Moldova.

Faptul că Rusia nu respectă independența Republicii Moldova, menținându-și trupele militare în regiunea separatistă transnistreană, embargourile pe care le-a impus exportatorilor de produse agricole, dar și comportamentul agresiv al autorităților ruse în raport cu muncitorii din Republica Moldova care lucrează în Rusia – sunt doar câteva dintre motivele care au diminuat semnificativ încrederea cetățenilor în Federația Rusă.