Trump a DECIS: Cine este Omul care va SCHIMBA fața Americii?

0
118

Luni seara, la o oră de maximă audiență a televiziunilor, Donald Trump l-a nominalizat pe judecătorul Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, scrie evz.ro.

Președintele Trump a afirmat că nu i-a evaluat pe candidați „după opiniile lor personale, ci după capacitatea de a-și ține opiniile personale deoparte și de a face ceea ce cer legea și Constituția” Și a adăugat: „Sunt fericit să vă anunț că am găsit, fără cea mai mică îndoială, o astfel de persoană.”

Trump a salutat „calificările impecabile” ale lui Kavanaugh, „unul dintre spiritele juridice cele mai ascuțite ale timpurilor noastre”, care a dovedit „atașamentul său față de egalitatea în fața legii”.

Înconjurat de soția sa Ashley și de cele două fete, Brett Kavanaugh, de 53 de ani, i-a întors președintelui complimentul: „În timpul acestui proces (de selecție) am fost martorul aprecierii pe care o dați puterii judecătorești. Nici un președinte nu a avut consultări mai largi sau nu a discutat cu persoane cu orizonturi atât de diferite pentru a le solicita contribuția la o nominalizare la Curtea Supremă”, a spus el.

Festivitatea a durat șaptesprezece minute, socotind și îndelungatele aplauze pentru nominalizat.

De acum începe procesul de confirmare de către Senat, care nu va fi o simplă formalitate. Majoritatea republicană speră să încheie acest proces după sfârșitul verii, dar democrații doresc să-l treneze dacă este posibil până la alegerile legislative din noiembrie, de la jumătatea mandatului, când speră să recâștige majoritatea în Senat.

Cei cinci senatori democrați care au fost invitați la ceremonie au declinat invitația lui Trump, ca și senatoarea republicană de Maine, Susan Collins.

Kavanaugh a devenit judecător la Curtea de Apel din Washington în 2006 și a redactat nu mai puțin de 300 de hotărâri în 12 ani.

Conservatorismul său pronunțat s-a tradus printr-o apărare înverșunată a puterilor executive ale președintelui, o tendință de a arbitra în favoarea companiilor și o ostilitate fățișă față de birocrație.

Kavanaugh este adeptul unei concepții extinse privind dreptul de a deține arme.

În singurul caz în care a avut de judecat o cauză despre avorturi, acest catolic fervent a refuzat accesul la Întreruperea Voluntară de Sarcină unei tinere imigrante arestate.

Totuși, unele cercuri religioase conservatoare i-au reproșat lui Kavanaugh că nu a mers și mai departe negându-i dreptul constituțional de a avorta. Această nuanță, precum și legăturile cu fostul președinte George W. Bush au menținut suspansul nominalizării până în ultimul moment. Kavanaugh a fost consilier juridic la Casa Albă în vremea lui Bush, dar cu această ocazie și-a cunoscut și soția, care era secretara particulară a președintelui.

Dacă va fi confirmat, Kavanaugh va întări majoritatrea conservatoare de la Curtea Supremă, ceea ce promite o schimbare majoră pentru mulți ani în politica americană. Printre posibilele ținte vizate, se numără revenirea asupra precedentului din 1973, prin care au fost legalizate avorturile.