UE a luat act de intensificarea propagandiștilor Kremlinului în legătură cu evenimentele din Catalonia

0
54

Echipa de specialiști Task Force East Stratcom, creată de UE în 2015 pentru combaterea propagandei ruse, a înregistrat în ultimele luni o creștere a activității care vizează alimentarea crizei din Catalonia, scrie publicația El Pais.

Ziarul remarcă faptul că activitatea experților de la Task Force East Stratcom, departamentul Serviciului European de Acțiune Externă, se axează în principal pe identificarea scenariilor propagandistilor rusi pentru Ucraina și țările baltice. Acum însă li s-au alăturat și cele privitoare la Catalonia, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit analiștilor Stratcom, pe lângă rusă și engleză, propagandiștii ruși au început să folosească pe larg limba spaniolă. Experții dau exemple de titluri precum „În Catalonia, spaniola deja este studiată ca limbă străină”, „Insulele Baleare vor adera la lupta pentru independență față de Spania”, sau „Conducerea de vârf a UE susține utilizarea violenței în Catalonia”.

Experții au remarcat că creșterea cantității de „informații” despre Catalonia a fost de la 4 la 241 de mențiuni pe săptămână.

În general este vorba despre dezinformari privind „slăbiciunea statelor membre ale UE” și despre ”prăbușirea statelor liberale occidentale” în contrapunere cu Rusia ca alternativă.

Potrivit analiștilor, prima știre falsa despre Catalonia a fost descoperita în septembrie anul trecut pe site-ul ziarului „Izvestia”, care a anunțat despre intenția Cataloniei de a recunoaște independența Crimeei.