Ultimatum pentru Rusia în cazul spionului otrăvit. Londra și Moscova, în pragul unui conflict major

0
220

Londra a dat Rusiei un ultimatum pentru oferirea de explicații în cazul spionului otrăvit cu o substanță neuotoxică. Ultimatumul va fi urmat, cel mai probabil, de noi sancțiuni impuse Rusiei, dar și de un conflict diplomatic, cu posibile expulzări de cetățeni ruși din Marea Britanie.

Moscova trebuie să explice în maximum 24 de ore de ce fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica acestuia au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică de uz militar, a anunţat premierul britanic Theresa May, informează site-ul postului BBC, citat de Mediafax.

Premierul Theresa May a afirmat că „cel mai probabil” Rusia este responsabilă de atacul din Salisbury.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că Washingtonul este de acord cu evaluarea Londrei şi că trebuie să existe „consecinţe serioase”.

Moscova consideră acuzaţiile nefondate.

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a prezidat o întrunire a comitetului de urgenţă al Guvernului, COBRA, pentru a discuta cazul fostului agent rus.

Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Un poliţist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac.

Ultimatumul va fi cel mai probabil urmat de sancțiuni impuse Rusiei. Un conflict diplomatic este și el la orizont, iar presa britanică se așteaptă la expulzări de cetățeni ruși din Marea Britanie, la care Moscova va reacționa în consecință.