Un cetățean al Republicii Moldova printre cei 35 de prizonieri ruși predați Moscovei de autoritățile de la Kiev

0
136

Printre cei 35 de prizonieri ruși, pe care autoritățile de la Kiev a acceptat sâmbătă să-i elibereze în schimbul unui număr similar de prizonieri ucraineni, figurează și un cetățean al Republicii Moldova, arestat în Ucraina sub acuzația de spionaj în favoarea Federației Ruse.

Conform listei publicate de Meduza.io cetățeanul R.Moldova, din lista cu prizonierii ruși trimiși la Moscova, s-a dovedit a fi Petr Meliniciuk. Același Meliniciuk figurează și în baza de date „Mirotvoreț”, remarcă Deschide.md, citat de Radio Chişinău.

Potrivit portalului ucrainean „Mirotvoreț”, Meleniciuk, în vârstă de 47 de ani, este născut la Chișinău și a fost reținut de  ucraineni în luna martie 2017, fiind acuzat de trădare de patrie, dar și pentru utilizare ilegală a armelor și substanțelor explozibile.

Ofițeriii SBU au stabilit că Meleniciuk, împreună cu alți trei ucraineni originari din Odessa, care la fel au fost eliberați sâmbătă, ar fi activat sub supravegherea directă a departamentului de informații al Statului Major General al Federației Ruse.

„În timpul activităților, membrii grupului au recrutat o serie de angajați ai formațiunilor strategice și unităților militare din sudul Ucrainei, au colectat informații oficiale, au observat instalațiile militare și mișcarea forțelor armate, dar și au colectat informații despre activiștii din regiunea Odessa”, menționează Mirotvoreț.

Amintim că, printre cei 70 de prizonieri care au ajuns astăzi la Kiev și la Moscova, au fost marinarii reţinuţi în urma conflictului de anul trecut din strâmtoarea Kerci, cineastul Oleg Senţov, dar şi martorul-cheie în cazul avionului doborât în 2014 în estul Ucrainei.