Uniunea Europeană a reacționat la protestele și reținerile în masă din Rusia

0
147

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile ruse să respecte pe deplin angajamentele internaționale asumate de Moscova, în special în Consiliul Europei și OSCE, să respecte drepturile fundamentale ale omului și să-i elibereze imediat pe demonstranți pașnici și jurnaliștii arestați în timpul protestelor de pe 9 septembrie, se arata în declaratia semnata de Maya Kosyanchich, secretarului de presă al serviciului de politică externă al UE, citată de paginaderusia.ro.

„Protestele pașnice au avut loc in Rusia duminică. Mai mulți organizatori au fost arestați și mii de demonstranți reținuți, în special, în unele cazuri, autoritățile ruse au aplicat violența. Aceste acțiuni au împiedicat punerea în aplicare a drepturilor fundamentale ale omului consacrate în Constituția rusă, precum și în Declarația universala a drepturilor omului, libertatea de exprimare, asocierea și adunarea pașnică. În afara de asta, reținerea mai multor jurnaliști subminează libertatea de exprimare; libertatea presei trebuie să fie protejata“, – a spus Kosyanchich.

Amintim ca, pe 9 septembrie, în diferite orașe ale Rusiei au avut loc acțiuni de protest împotriva reformei sistemului de pensii. Opozantul Alexei Navalnîi, cel care a inspirat aceste actiuni, a fost arestat anterior si condamnat la 30 de zile de închisoare.

Autoritățile de la Moscova, Sankt-Petersburg și cele mai multe orașe nu au autorizat manifestatiile de protest. Potrivit presei ruse, circa 1.000 de persoane au fost reținute de politie la mitinguri.