VESTE neașteptată: Se dau MAI MULȚI BANI!

0
223

Jumătate dintre băncile românești așteaptă o creștere a volumului lor de credite ipotecare, în timp ce cealaltă jumătate estimează o stagnare, potrivit unui sondaj realizat de firma de audit și consultanță KPMG, scrie capital.ro.

Majoritatea băncilor româneşti prevăd o creştere în mărime a portofoliului de credite imobiliare la nivelul întregului sector bancar în următoarele 12 până la 18 luni, se arată în sondajul citat.

Instituţiile de credit au indicat faptul că valoarea medie a unui credit imobiliar variază între 9 şi 18 mil. euro, în timp ce valoarea preferată este de 11-19 mil. euro.

„România rămâne una dintre ţările cu cea mai mare creştere economică din Europa Centrală şi de Est, cu o piaţă imobiliară atractivă pentru investitorii existenţi şi noi, iar finanţarea imobiliară este considerată importantă de toţi jucătorii din piaţă“, a declarat Ori Efraim, partener al KPMG Europa Centrală şi de Est.

Băncile româneşti sunt deschise atât spre finanţarea achiziţiei de proprietăţi generatoare de venituri, cât şi spre oferirea de credite pentru dezvoltare de proiecte noi. În ultimele 12-18 luni, peste două treimi din volumul total de credite imobiliare a fost direcţionat spre finanţarea de dezvoltări noi, potrivit sondajului.

Circa 75% dintre băncile chestionate privesc nivelul provizioanelor pentru creditele imobiliare ca fiind adecvat, în timp ce restul respondenţilor îl consideră puţin prea mare.