VEŞTI BUNE: Veniturile lunare ale moldovenilor, în creştere cu 8,5 la sută, în trimestrul trei al acestui an

0
126

Moldovenii câştigă tot mai mulţi bani. În trimestrul trei al acestui an, veniturile lunare au fost în medie de 2.412 lei, cu 8,5 la sută mai mult decât în aceeași perioadă din 2017, scrie publika.md.

Potrivit Biroului de Statistică, principala sursă de venit o reprezintă salariile, iar cei mai mulţi bani oamenii îi cheltuie pe produse alimentare.

Datele arată că lefurile moldovenilor constituie peste 45 la sută din câştiguri. Alți bani provin din pensii, alocații și indemnizații, adică 25%. Transferurile din străinătate acoperă 17,5 la sută din venituri, iar activitățile individuale generează mai mult de 12 procente din câştiguri.

Potrivit statisticilor, veniturile orășenilor sunt cu aproape 687 de lei mai mari decât cele ale locuitorilor de la sate. Cei din mediul urban au salarii mai mari. În timp ce oamenii de la sate câştigă din agricultură şi primesc mai mulţi bani din transferuri.

Şi cheltuielile moldovenilor au crescut în trimestrul trei al acestui an cu aproape 6% și au ajuns la media lunară de 2.438 de lei. Aproape jumătate din bani sunt cheltuiţi pe alimente, 19 la sută pentru întreţinerea locuinţei, iar 12 la sută pe îmbrăcăminte și încălțăminte.

Aproape 2% din venituri, moldovenii le dau pe băuturi alcoolice şi tutun, în timp ce în educaţie investesc doar 0,4 la sută. Nici pentru sănătate oamenii nu dau prea mulţi bani, doar 4% din venituri.