VINE CRIZA economică! NU MAI E NICIUN DUBIU. Confirmare la nivel înalt

0
162

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, avertizează că escaladarea războaielor comerciale expune economia mondială la riscuri reale, ameninţând în mod potenţial milioane de locuri de muncă, scrie evz.ro.

Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane. Analiştii OMC subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.

Roberto Azevedo şi-a exprimat îngrijorarea că nu se întrevede un final al acestor acţiuni şi a cerut liderilor globali să negocieze.

„O continuare a escaladării expune economia mondială la riscuri reale”, a declarat şeful OMC.

Economiştii Organizaţiei Mondiale a Comerţului au calculat că „un eşec complet al cooperării comerciale internaţionale va duce la o creştere semnificativă a tarifelor vamale, ar tăia în medie 1,9% din economia mondială şi ar reduce volumul comerţului global cu 17%”.

„Aceste efecte vor afecta semnificativ angajaţii, firmele şi comunităţile, astfel încît vor trebui să se ajusteze la noile realităţi. În mod potenţial milioane de muncitori vor trebui să-şi găsească noi locuri de muncă, firmele vor trebui să caute noi produse şi noi pieţe, iar comunităţile noi surse de creştere”, a avertizat Roberto Azevedo.

Potrivit celor mai recente prognozele ale OMC, în acest an comerţul mondial va înregistra o creştere de 3,9%, mai puţin decât avansul de 4,4% preconizat în luna aprilie, urmând ca anul viitor să înregistreze o creştere de 3,7%, faţă de 4% cât se estima anterior.

„Această retrogradare reflectă tensiunile sporite pe care le vedem între marii parteneri comerciali. Mai mult ca niciodată, este vital pentru guverne să îşi soluţioneze disputele şi să dea dovadă de reţinere”, a declarat Roberto Azevedo, transmite Agerpres.