Vladimir Putin a umilit SUA la întâlnirea cu John Bolton și cere să se vadă cu Donald Trump

0
83

Preşedintele rus, Vladimir Putin, dă asigurări că vrea să continue dialogul cu omologul său american, Donald Trump, în pofida unor demersuri ”neprietenoase” ale Washingtonului, relatează realitatea.net.

Putin i-a spus marţi consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, că Rusia este uimită de ”acţiuni americane (neprovocate) care sunt greu de numit prietenoase”.

El a evocat o eventuală întâlnire cu Trump la Paris, luna viitoare, scrie news.ro.

Liderul de la Kremlin a declarat, la începutul unei întâlniri cu Bolton, că ar dori să discute despre diverse probleme cu privire la controlul armamentului, inclusiv despre declaraţia lui Trump din weekend referitoare la intenţia sa de a retrage Statele Unite din tratatul privind interzicerea armamentului nuclear cu rază intermediară de acţiune (Intermediate-Range Nuclear Forces) din 1987.

Putin a evocat blazonul Statelor Unite, pe care apare un vultur ţinând într-o gheară 13 săgeţi, iar în cealaltă o ramură de măslin cu 13 măsline.

Râzând voios, Putin a întrebat dacă vulturul a mâncat toate măslinele. El s-a declarat pregătit să se întâlnească cu locatarul Casei Albe la Paris, luna viitoare. El a apreciat, la începutul acestei întâlniri, că menţinerea unui dialog ruso-american este important, în pofida divergenţelor. Bolton a plecat în această vizită după ce Trump a anunţat că intenţionează să se retragă din Tratatul INF.

Putin a apreciat că ultima sa întâlnire cu Trump, la Helsinki, în iulie, a fost ”utilă” şi a adăugat că este deschis unei întâlniri cu omologul său în Franţa, în cazul în care acesta acceptă. Bolton i-a răspuns că Trump c[ speră să întâlnească cu el în marja centenarului armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial.