Volodimir Zelenski intenţionează să dizolve Parlamentul de la Kiev, după ce va fi învestit preşedinte

0
180

Președintele nou ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, va iniția dizolvarea Radei Supreme de la Kiev, după ce va fi învestit în funcţie – a confirmat consilierul lui Zelenski, Dmitro Razumkov,scrie Rador.

Potrivit acestuia, Volodimir Zelenski „este dispus să ajute Parlamentul să-și îndeplinească, în cele din urmă, măcar o parte din promisiunile” referitoare la modificarea Codului Electoral şi ridicarea imunității în cazul deputaţilor, judecătorilor și a președintelui ţării.

Totodată, Razumkov a menţionat că echipa noului președinte ales are o poziție clară în privinţa unei eventuale dizolvări a Parlamentului, asigurând că „nimeni nu va recurge la încălcarea legii”.

„Există premise pe baza cărora președintele poate dizolva Rada Supremă, în special în absența unei coaliții parlamentare” – a precizat consilierul lui Volodimir Zelenski. Amintim că Parlamentul de la Kiev a stabilit oficial ziua de 20 mai pentru învestirea lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei, deputaţii ucraineni adoptând, joi, o decizie în acest sens. Învestirea lui Zelenski va avea loc lunea viitoare, la ora 10:00, deşi preşedintele nou ales ceruse Radei Supreme de la Kiev să stabilească oficial ziua de 19 mai pentru învestirea sa în funcţie.

Volodimir Zelenski, un actor de comedie fără experienţă politică, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial din 21 aprilie cu un scor de 73,22%, în timp ce contracandidatul său, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost votat de doar 24,45% din electorat.

Sursa:Rador