ZI NEAGRĂ în istorie: 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

0
85

Pe 28 iunie 2019 se implinesc 79 de ani de când teritoriul actual al R. Moldova era rupt de la România și anexat la Uniunea Sovietică.

Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care cele două regimuri dictatoriale din Europa – Rusia sovietică şi Germania nazistă – îşi împărţeau sferele de influenţă în estul Europei, a oferit Moscovei ocazia de a înteţi presiunile pentru preluarea părţilor de nord şi de est ale Moldovei, cunoscute ca Basarabia şi Bucovina de Nord. Două ultimatumuri succesive, din 26 şi 28 iunie, cereau guvernului regal al României ca, în decurs de patru zile, trupele române să evacueze acest teritoriu, concomitent cu avansul trupelor sovietice.

În aceeaşi zi, sovieticii urmau să ocupe militar oraşele Chişinău, Cernăuţi şi Cetatea Albă. Izolat internaţional şi rămas singur în faţa expansiunii Moscovei, guvernul de la Bucureşti s-a văzut nevoit să accepte ultimatumul. Calea rezistenţei a fost eliminată, doar şase din cei 26 de membri ai Consiliului de Coroană alegând să sprijine o soluţie militară.

Continuare pe ziarulnational.md