Andrian Candu: Ar fi trebuit să discute și clasa politică, dar și CEC , de exemplu alegerile s-ar putea să fie desfășurate timp de două-trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, așa ca să nu fie aglomerație, îmbulzeală, să fie mai ușor de administrat procesul

170

Clasa politică, dar și Comisia Electorală Centrală (CEC) ar trebui să discute de pe acum despre modalitățile în baza cărora se va putea vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, astfel încât scrutinul să nu fie amânat din cauza pandemiei de noul coronavirus.

Anterior, șeful statului Igor Dodon a sugerat că prezidențialele din toamnă ar putea fi amânate, dacă în republică vor fi înregistrate tot mai multe cazuri de COVID-19.

„Pandemia nu bate în retragere de la sine, această guvernare trebuie să dea din coate. Dacă va veni altă guvernare care știe să administreze procesele, criza, la ceea ce noi tindem, atunci cu singuranță vom avea posibilitatea să organizăm alegeri. Sigur, din punct de vedere juridic sau politic, există posibilitatea de a amâna alegerile prezidențiale, dacă este o situație excepțională. Dar și pregătirea și desfășurarea alegerilor poate fi făcută în așa fel, încât să nu existe riscuri pentru societate. De astăzi ar fi trebuit să discute și clasa politică, dar și CEC despre schimbarea unor modalități de alegeri, de exemplu alegerile s-ar putea să fie desfășurate timp de două-trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, așa ca să nu fie aglomerație, îmbulzeală, să fie mai ușor de administrat procesul. Sunt modalități care trebuie discutate acum”, a propus liderul grupului parlamentare „Pro Moldova”, Andrian Candu.

Deputatul l-a criticat pe Igor Dodon pentru faptul că nu „și-ar bate capul” de această problemă, dar preferă să cheltuiească în zadar bani publici pentru vizite „oficiale sau mai puțin oficiale” la Moscova din care s-ar întoarce oricum „fără rezultate”.

„Dacă președintele nu s-ar plimba în pantaloni scurți prin biserici și n-ar merge netransparent la Moscova, dar și-ar bate capul de alegerile prezidențiale, cu siguranță ar exista posibilitatea de a găsi acele modalități, astfel încât scrutinul să nu fie amânat”, a punctat Candu în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament.
sursa https://www.ziarulnational.md/candu-despre-posibilitatea-amanarii-alegerilor-prezidentiale-daca-presedintele-nu-s-ar-plimba-in-pantaloni-scurti-prin-biserici-si-nu-ar-merge-la-moscova-netransparent-ar-putea-fi-gasite-modalitati-de-vot-pentru-a-nu-amana-scrutinul/