CC a decis, Președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară

154

Curtea Constituțională a stabilit astăzi că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru propus de o majoritate parlamentară absolută și formalizată.

Răspunzând la o sesizare depusă de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, Curtea a hotărât că șeful statului poate fi suspendat din funcție și demis pentru refuzul de a desemna candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată. Curtea a mai hotărât că dacă nu există o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru după consultări cu frațiunile parlamentare, chiar dacă acestea nu sunt de acord cu propunerea sa.

Amintim că Igor Munteanu a depus sesizarea la Curtea Constituțională, în care a solicitata interpretarea mai multor articole din Constituție, în contextul în care președintele Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că nu va desemna un candidat la funcția de premier desemnat de o coaliție din care vor face parte și așa-numiții transfugi, adică deputați care au părăsit formațiunile politice pe ale căror liste au acces în Parlament.