Creierul” ISPRI și LARICS, Dan Dungaciu, arunca in spatiul public ideea unei apropieri dintre Rusia si Romania

219

Dungaciu: ”Suntem într-o situaţie complicată şi am sentimentul că ideea de parteneriat cu SUA, ideea de relaţie cu Administraţia Trump, ideea de raportare la America cred că lucrurile acestea trebuie reevaluate şi regândite”.

BUCUREȘTI, 11 mai, Sputnik, Evan Răutu. La finele săptămânii trecute, prof. univ. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a formulat o ipoteză care a bulversat publicul obișnuit să audă, în ultima vreme, doar afirmații în ca Rusia joacă un rol negativ, menite parcă să inducă o anumită rusofobie.

Dungaciu a spus că ”s-ar putea să asistăm la o alianţă între SUA şi Rusia” în contextul noului ”război rece” între SUA lui Trump și China.

”Suntem într-o situaţie complicată şi am sentimentul că ideea de parteneriat cu SUA, ideea de relaţie cu Administraţia Trump, ideea de raportare la America cred că lucrurile acestea trebuie reevaluate şi regândite”, a declarat Dan Dungaciu.

Într-o intervenție la „Sinteza zilei”, Dan Dungaciu a precizat că ”este America, nu este Donald Trump, că ne place sau nu personajul”, în sensul că deciziile președintelui american sunt deciziile SUA.

Iar apoi Dan Dungaciu a formulat ipoteza ”șoc” pentru curentul impus de majoritatea ”analiștilor”, dându-le acestora o veste… nedorită.

”Nu Rusia e problema mea”, spune Dungaciu, ”este o naivitate să credem că ruşii se vor duce cu China necondiţionat, așa cum chinezii s-au dus cu americanii, de frica URSS-ului, în anii ’70 – s-ar putea să asistăm la o alianţă între SUA şi Rusia împotriva Chinei, pe care evident că Rusia, în acest moment, o gândeşte”.

Desigur, este afirmația lui Dan Dungaciu – și a spus-o pentru a declanșa o divergență pe ”frontul de est” – sau este chiar o ipoteză de lucru a sa, asta rămâne de văzut.  Nu comentăm decât caracterul neobișnuit al ipotezei, în care Rusia devine, din personaj negativ – care ”amenință”, ”provoacă”, ”influențează” etc. – un ”aliat” al… aliatului strategic al României.
https://m.ro.sputnik.md/politics/20200511/30208891/Alianta-cu-Rusia-Mircea-Badea-ii-face-praf-pe-propagandistii-de-pe-cocioc.html?mobile_return=no&fbclid=IwAR1LeHssLZq9389rHD3BqEO0TTFlkmK609hHL8PYSSVWigHeW0N49E614bg