Daca Guvernul pica la motiune, se formează alta majoritate , PSRM plus PPDA, plus PD?

386

Dupa ce recent inca patru deputati au parasit fractiunea PDM, Guvernul a ramas cu o sustinere parlamentara fragila de 54 de mandate.

Unii experti declara ca motiunea de cenzura despre care liderii opozitiei declara ca va fi depusa imediat dupa 15 mai, are sanse mari sa treaca.
In fractiunea PDM sunt mari contradictii si ea este in plin proces de farimitare.

Astfel scenariul ca Guvernul va cadea in rezultatul motiunii de cenzura are prima sansa de realizare.

Intrebarea este, daca aceste forte, Partidul Sor, Pro Moldova, PAS si PPDA, se pot uni doar pentru a demite Guvernul Chicu sau pot si sa numeasca alt Guvern?

Trebuie sa luam in considerare citeva aspecte importate aici, PAS si PPDA ar putea sa foloseasca partidul Sor si Pro Moldova sa dea jos un Guvern. Dar nu ar putea sa se alieze cu aceste partide pentru a forma alt Guvern din mai multe motive.

Astfel, dupa eventuala cadere a Guvernului Chicu, se deschid trei variante.

1. Alegeri parlamentare anticipate , in aceasi zi cu alegerile prezidentiale. Despre aceasta optiune a vorbit deja Presedintele Igor Dodon. Pentru socialisti ar fi cea mai buna varianta.

Dar aceasta varianta este putin probabila, depinde de interpretarea CC.
Astfel, Constitutia, Art.85, al 4): Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.

Igor Dodon intră în ultimele 6 luni de mandat pe 23 iunie.

2. Daca Guvernul pica la motiune, se formează alta majoritate , PSRM plus PPDA, plus PD.

In aceasta varianta Dodon, ar trebui sa-i cedeze functia de Premier lui Nastase. Varianta de realizare este mare, deoarece atit Dodon cit si Nastase cu Filip, au aceasi dusmani politici, pe Plahotniuc si Sor.
Plus ca in varianta asta, Nastase o blocheaza pe Maia Sandu, rivalul sau principal pe piata politica.

3. Mai exista si varianta ca Partidul Sor, PPDA, PAS si Pro Moldova sa incerce sa faca impreuna un Guvern, dar cu sanse foarte putine de realizare.
Asta ar insemna ca Maia Sandu si Nastase pun capat carierei politice si nu mai au sanse la alegerile prezidentiale.