Eurodeputatul Eugen Tomac solicită acţiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukaşenko: Este datoria Europei civilizate şi democratice

535

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukaşenko – ultimul tiran al Europei, fost şef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii şi manipulării. De 26 de ani, Lukaşenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetăţeni prin represiuni masive asupra libertăţii de exprimare şi a presei, a libertăţii de întrunire şi de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.
“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulţi opozanţi au fost arestaţi nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică şi actele de violenţă disproporţionate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetăţeni care protestează pentru democraţie sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenţia, în plenul Parlamentului European, asupra situaţiei în care se află populaţia din Belarus. Am solicitat încă de atunci acţiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăţi trebuie să înceteze, deţinuţii trebuie eliberaţi, iar populaţia din Belarus trebuie susţinută în lupta sa pentru democraţie”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe şi cu revizuirea relaţiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE.
sursa TVR Moldova