Roman Mihaes: De ce ar trebui organizatiile necomerciale sa raporteze Guvernului despre activitatile sale fiind amenintate cu lichidarea fortata?

244

Intro postare pe pagina sa de Facebook, juristul si comentatorul politic, Roman Mihaes, face o analiza a noii legi cu privire la organizatiile necomerciale si declara urmatoarele:
„Sigur ca legislatia in domeniu trebuia perfectionata. Insa noua lege contine prevederi criticabile, care pot sa aduca la abuzuri.
De exemplu, referitor la art.16 din legea privind organizatiile necomerciale.
Este sau nu abuziva si nedemocratica cerinta de a depune raport anual de activitate de catre organizatiile necomerciale?
Aceasta prevedere a fost transportata in legea noua din legea veche, in mod automat sau intentionat?
De ce ar trebui un ONG sa raporteze Guvernului despre activitatile sale, fiind sub presiunea lichidarii fortate? Nu e prea antidemocratic si dur?”

Articolul 16. Încetarea activității organizației
necomerciale
Conform noii legi, publicata in Monitorul Oficial, neprezentarea raportului anual de activitate după solicitarea repetată a Ministerului Justiției constituie temei pentru inițierea procedurii de lichidare forțată dacă raportul de activitate nu a fost prezentat în termen de 6 luni de la cea de-a doua solicitare. Examinarea cererii de lichidare forțată ține de competența Judecătoriei Chișinău.